Sünnet

Sünnet

Erkeklerde penis başını örten ve kaplayan üst derinin belirli bir kısmının kesilmesi işlemi sünnet ya da sirkumsizyon olarak adlandırılır. Sünnet, hijyen ve sağlık açısından faydalı olması ve ağrısız olması sebebiyle yaptırılır. Sünnetin yaptırılmasının geleneksel sebepleri de vardır. Bazı durumlarda kişiler, sünnetin hızlı bir şekilde yapılıp tamamlanması için hızlı hareket edebilirler. Fakat sünnet işleminin ciddiye alınması gereken bir operasyon olduğu unutulmamalıdır. Sünnetin profesyonel olmayan kişiler tarafından yapılması, bireylerin hayatında kalıcı olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Bu sebeple sünnet işlemi, alanının uzmanı olan bir ürolog tarafından gerçekleştirilmelidir. Uzman bir ürolog, ağrısız ve kanamasız bir sünnet operasyonu gerçekleştirerek ortaya çıkabilecek olası sorunların önüne geçebilir. 

Sünnet Nasıl Yapılır?

Sünnet işlemi yapılırken iki farklı yöntem izlenebilir. Kişinin sağlık durumu ve yaşı göz önünde bulundurularak sünnet işlemi genel anestezi ya da lokal anestezi kullanılarak yapılabilir. İşlemin steril bir hastane ortamında yapılması oldukça önemlidir. Hastane dışındaki ortamlar yeterli sterilliğe sahip olmadığından, hastanın ameliyat esnasında enfekte olma ihtimali ortaya çıkmaktadır. Genel anestezinin kullanıldığı sünnet operasyonlarında hasta tamamen uyutulur ve sünnet işlemi gerçekleştirilir. Lokal anestezi, genellikle 6 aya kadar olan dönemde sünnet olan bebekler ve çocuklar için kullanılır. Lokal anestezide bebek ya da çocuk tamamen uyutulmaz, ilgili bölge uyuşturulur ve operasyon yapılır.

Sünnet Ne Zaman Yaptırılmalı?

Sünnet hakkında en çok sorulan sorulardan biri, sünnetin ne zaman yaptırılması gerektiğidir. Bu sorunun net bir yanıtı olmamakla birlikte, genellikle sünnetin erken yaşlardaki çocuk hastalara ya da yeni doğan bebeklere yaptırılması tavsiye edilir. Çok geç yaşlarda sünnet olan hastalar psikolojik sorunlar yaşayabilmekte ya da hastaların yaralarının iyileşmesi uzun sürebilmektedir. Bu tür sebeplerden dolayı sünnetin, bebeğin doğumundan sonraki ilk 24-48 saat ya da ilk 3 ay içerisinde yaptırılması uygundur. Çocuk sünneti ya da bebek sünneti operasyonlarında hastaların kanamaları oldukça azdır ve yaraları hızlı bir şekilde iyileşir. Ağrısız ve kanamasız bir sünnet işlemi için uygun hastane ortamı ve uzman bir üroloğa ihtiyaç vardır. Bebek ya da çocuk yanında anne ve baba olursa işlem çok daha kolay gerçekleştirilebilir. Ebeveyn yanında sünnet olan bebekler daha az ağlarlar ve bu, doktorların işlemi daha kolay tamamlayabilmesini sağlar.

Sünnetin Faydaları

Geleneksel bir uygulama olarak yaptırılmasının yanı sıra sünnet, kişilerin hijyen ve sağlıkları açısından faydalıdır.  Sünnetin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  •  Sünnet ile alınan derinin içerisinde idrar, zararlı bakteriler, deri hücreleri ve çamaşır parçaları gibi zararlı bileşenler kalabilir. Bu sebeple sünnet uygulaması kişilerin hijyen ve sağlıkları açısından oldukça faydalıdır.
  • Penis kanseri riskini azaltır.
  • Cinsel ilişkilerden bulaşabilecek hastalıkların erkek genital bölgesinde barınmasını önler.

Sünneti Kim Yapmalı?

Sünnetin uzman kişiler tarafından yapılmaması, kişilerin gelecekte sahip olacakları sosyal, psikolojik ve cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu noktada sünnet uygulamasının ciddi bir operasyon olduğu unutulmamalıdır. Sünnet operasyonu sırasında hastada kanamanın durmaması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple sünnet, olası olumsuz durumlara müdahalede bulunabilecek uzmanlıkta ve alanında uzman bir ürolog tarafından yapılmalıdır. Uzman bir ürolog ve profesyonel hastane ortamında sünnet olan hastaların sünnet işlemi sırasında bir problem ile karşılaşma ihtimalleri oldukça düşüktür.

Sünnet Sonrası Bakım

Sünnet işlemi kadar sünnet sonrası bakım da hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sünnet işleminin ardından hastanın ilgili bölgesinde ağrılar ortaya çıkabilir. Bu durumda işlemi gerçekleştiren uzman doktorun yönergelerine uyulmalıdır. İşlemin üzerinden 48 saat geçmesiyle birlikte ağrılar azalacaktır. Sünnet işlemini takip eden 2 gün, operasyonun gerçekleştirildiği bölge ile su temasından kaçınılmalıdır. Hasta istirahat etmeli, kendisini yoracak işler yapmamalıdır.

Yeni Doğan Sünneti

Sünnet işleminin bebeğin doğumundan sonraki 24-48 saat içerisinde yaptırılması, yeni doğan sünneti olarak adlandırılır. Bu işlem ameliyathane şartlarında uzman bir ürolog tarafından gerçekleştirilir. Yeni doğan sünnetinde lokal anestezi kullanılır. Bebeğin ilgili bölgesi uyuşturulur ve sünnet işlemi gerçekleştirilir. Yeni doğan sünneti bebeğin doğumuna yakın bir zaman içerisinde gerçekleştirildiği için çocuklar bu işlemi gelecekte hatırlamaz. Bu şekilde sünnetin ortaya çıkarabileceği psikolojik sorunlar ortadan kaldırılmış olur. Ayrıca yeni doğan sünnetinde daha hızlı bir iyileşme elde edilir. Yeni doğan sünnetinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebek ağrı hissetmez.
  •  Kısa sürede biter.
  • Bölge hızlı bir şekilde iyileşir.
  • Fazla kanama olmaz.
EKOL INTERNATIONAL

Lokasyon
Mavişehir – Çiğli Kipa Kavşağı / İzmir

BİZİ ARAYIN

Telefon Numaramız
0 (232) 386 55 05

BİZE YAZIN

Size En Yakın Zamanda Dönüş Sağlayalım

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Çağrı Merkezimize
7 Gün 24 Saat Ulaşabilirsiniz

İzmir Ekol Hastanesi

BAĞLANTILAR

İZMİR EKOL HASTANESİ
EKOL KBB
EKOL OBEZİTE
EKOL ÜROLOJİ
EKOL SAÇ EKİMİ
EKOL DERMATOLOJİ
EKOL HOSPITALS
EKOL GÖZ
DENT EKOL
EKOL INTERNATIONAL TIP MERKEZİ
EKOL ESTETİK
EKOL VARİS
EKOL BALCOVA TIP MERKEZİ

Bilgi ve Randevu için numaranızı bırakın, Sizi Arayalım!

Mobil Hemen Ara
Mobil Whatsapp